Farmiloomade varjupaigad Euroopas

Farmiloomade varjupaigad Euroopas

Farmiloomade elutingimused on paljuski vastuoluline teema. Ühest küljest tahaksime kõik, et iga loom võiks elada harmoonias loodusega ja õnnelikult rohelistel aasadel kepsutada. Samas mõistab vast igaüks, et farmiloomad metsikus looduses kaua vastu ei pea ja nende lihtsalt vabastamine ei saa olla lahenduseks.

Sel samal põhjusel on üle maailma tulnud inimesed geniaalsete lahendusteni. Üheks uuenduslikumaks ideeks on farmiloomade varjupaigad, mis keskenduvad hüljatud või piinatud loomade päästmisele. Tegu ei ole mitte loomaaiaga, kus saab vabalt lehmakesi paitamas käia, vaid tõsise ettevõtmisega, mis kaitseb hooletusse jäetud loomi. 

Meile kõige lähedasemad farmiloomade varupaigad asuvad Soomes ja Leedus. 

shutterstock_18177343.jpg

Suur hulk loomadest on päästetud otse tööstustest, kus nad vastasel juhul oleksid hukkamisele läinud. 

Alles hiljuti avati Vilniuse lähedal Baltikumi esimene varjupaik, mis väikeloomade asemel keskendub farmiloomadele. Leedu varjupaik kannab nime Trys Paršeliai ehk Kolm Põrsakest ja on koduks kolmekümnele piinadest päästetud loomale. Püsielanike hulgas on nii lehmi, lambaid, kitsi kui kanasid. 

Lõuna-Soomes Someros on Tuulispää-nimeline varjupaik, mis pakub püsivat elupaika suisa viiekümnele farmiloomale. Talus elavad hobused, lehmad, kitsed, kanad, jänesed, sead ja Tuulispää sümboliks saanud metssiga Osku. Organisatsioon toimib täielikult vabatahtlikkuse baasil ning avatud uste päevadel on võimalik külastada ka Tuulispää juures tegutsevat Pikku Puhuri vegankohvikut. 

Nii Tuulispää kui Kolm Põrsakest on avatud vaid kokkulepete alusel või üleüldiste avatud uste päevade puhul. Tegu ei ole ei turismitalude ega ka loomaaedadega. Samuti ei saa taludesse viia loomi, kes endal on järsku justkui jalgu jäänud. Farmiloomade varjupaigad on spetsiaalselt suurtööstuste loomadele, keda on piinatud, kelle tervis on halbade elutingimuste tõttu väga kehv või kes pikamaatranspordil autodest ise põgenenud on. Esineb isegi olukordi, kus loomaõiguslased on omal initsiatiivil loomi halbadest tingimustest päästma läinud. Nagu arvata võib, on nende loomade olukord tihtipeale juba üsna kehv - nakkused, kurnatus ja tõsised haigused jätavad nii looma füüsisesse kui psüühhikasse oma jälje. Sellegipoolest näevad varjupaigad suurt vaeva selle nimel, et loomadele parimaid võimalikke elutingimusi tagada ja neid tagasi tervise juurde turgutada. 

21. sajandil peaks see olema iseenesestmõistetav, et ka farmilooma loomana koheldakse. Seetõttu tervitame kahe käega igat farmiloomade varjupaika, mis siinpool maakera uksed avab.

Kui keegi soovib ka oma silmaga päästetud loomi näha või nendega lähemalt tutvuda, saab lisainfot lugeda järgmiselt veebilehtedel: 

Kolm Põrsakest http://trysparseliai.com/en/

Tuulispää http://www.tuulispaa.org/english/

 

Vaesuse likvideerimine on meie võitlus

Vaesuse likvideerimine on meie võitlus

Massiline loomakasvatus = planeedi hävitamine

Massiline loomakasvatus = planeedi hävitamine