Maailmamere viimsed hingetõmbed

Maailmamere viimsed hingetõmbed

2050ndaks aastaks leidub meie ookeanides kaalu poolest rohkem plastikut kui kalasid. Kui me ei rakenda koheselt drastilisi meetmeid jäätmete töötlemiseks, võime peagi prügi sisse uppuda. 

 

Meie armulugu plastikuga on viinud aga uskumatute tulemusteni: igal aastal visatakse 8 miljonit tonni plastmassi maailmamerre. 

See on samaväärne olukorraga, kus igal minutil tühjendaks üks prügiauto oma sisu veekogudesse. Kui me midagi ette ei võta, suureneb see number 2030ndaks aastaks kahele autole minutis. 2050ndaks aastaks on tulemus juba neli prügiautot minutis. Selles tempos oleks maailmameres rohkem plastikut kui kalasid. 

 

 Pildil: harilik kileloom 

Pildil: harilik kileloom 

Tüüpilist majapidamist kroonib plastmass. Kapid, riiulid ja sahtlid on seda täis; samuti on tualettruum, pesukorv ja laste mänguasjakastid üleni plastikut täis. Tänapäeva elus on plastik praktiliselt igal pool, kuhu me vaatame. See on nii laialt levinud, et raske on kujutada ette elu ilma plastmassita. 

Plastiku tootmise tõus on olnud kiire. 1964. aastal toodeti 15 miljonit tonni plastmassi aastas. 2014. aastal toodeti juba 311 miljonit tonni. Praeguse tempoga jätkates kahekordistuks see number järgmise 20 aasta jooksul. Ookeaneid reostava plastiku väärtus on ligikaudu 120 000 000$, mis otseses mõttes ühiskonnas välja voolab. 

Maailmamerre sattunud plastikust ligi 26% tuleneb pakenditest.

Kusjuures enamik nendest pakenditest on olnud vaid ühekordse kasutusega ning seejärel sattunud maailmamerre. Üleüldse ei jõua üle 32% plastikust kunagi kogumispunktidesse, vaid rändab otsejoones veekogudesse. 

shutterstock_448263469.jpg

Merelaintesse!


Sind ei huvita numbrid ega statistika? 

Kahjuks peavad meres pesitsevaid olendeid huvitama sinu šampoonipudelid, jäätisepaberid ja mikroplastikut sisaldavad pesugeelid.

Selleks, et maailmamerd reostada, ei ole vaja ise prügikotte laintesse tühjendamas käia - piisab vaid sellest, kui viskad jäätisepaberi metsa vahele või tellid prügiveo teenust kahtlase hinnaga pakkujatelt. 

Vastutustunne keskkonna ja maailmamere ees nõuab palju sisukamat lähenemist kui enamik aktiivselt praktiseerivad. Mereloomade hävitamine on täiesti lubamatu ja nõuab, et igaüks meist tegutsema hakkaks!

shutterstock_609628283.jpg

Kes on see müütiline olend, kes meie merepõhjad puhtaks peaks tegema, kui me ise selle eest hoolt ei kanna? 

Loobu ühekordse plastiku tarbimisest, jäta mikroplastikuga tooted poelettidele ja hakka viimaks ometi juba prügi sorteerima!

Mis vahe on munal ja munal?

Mis vahe on munal ja munal?

Põletikuvaba elu vürtsid

Põletikuvaba elu vürtsid

0