Hooajatoitude ABC - sügise eri

Hooajatoitude ABC - sügise eri

Eestimaa sügis on imeliselt rikas aeg - just praegu on köögiviljad küpsed, õunad magusad ja kartulid üles võtmiseks valmis.

Meil on harukordne võimalus süüa värsket kodumaist toitu, mis minimaalsete vahendite või suisa ilma igasuguste pestitsiitideta kasvanud on.

Peagi jõuavad kätte kuud, mil ainult unistame naaberaia lopsakatest õunapuudest ja vanavanemate kasvatatud tumeoranžidest kõrvitsatest.

Missugused toidud on praegu, septembrikuus, kõige värskemad ja millega end varustada võiks? 


Suvikõrvits

Septembrikuu on imeline aeg suvikõrvitsate söömiseks! Värskete viljadega võib valmistada kolm toidukorda päevas, kartmata et tüdimus peale tuleb. Suvikõrvitsast saab valmistada maitsvaid pirukaid ja küpsetisi, pajaroogasid, ülimalt tervislikku lasanjet ja pastasid; seda võib paneerida suupistete jaoks ja lihtsalt pannile visata. Erilised entusiastid võivad suvikõrvitsat ka hommikupudrule lisada ja vilja kergelt mahlast maitset nautida. 


Kõrvits

 Pumpkin Spice Latte on viimaste aastate üks populaarsemaid kuumi jooke!

Pumpkin Spice Latte on viimaste aastate üks populaarsemaid kuumi jooke!

Ei saa rääkida suvikõrvitsast, ilma muid kõrvitsalisi mainimata. Eesti muld ja turuletid lokkavad praegu erinevate kopsakate kõrvitsaliste all, mis realiseerimist ootavad. Parim asi kõrvitsate juures? Need peavad kaua vastu! Kõrvitsauputus kestab praegusest kuni vähemalt novembrini, kusjuures vahele jääb ka kuulus kõrvitsapidustus Halloween. Vahet ei olegi, millist kõrvitsalist eelistada - need on kõik ääretult maitsvad, pakkudes sadu erinevaid valmistamisviise ja maitseelamusi. 


Brokoli ja lillkapsas

Brokoli ja lillkapsa õisikud on praegusel ajal kõige maitsvamad ja värskemad. Kuigi poelettidel valitseb tihtipeale tühjus või on seal peamiselt riknema hakanud viljad, leiab turgudelt imehea kvaliteediga brokolit, lillkapsast ja muid sarnaseid köögivilju. Õisikutest saab valmistada maitsvat püreesuppi, vormiroogasid või näiteks isegi pitsapõhja. Lisaks sellele sobivad mõlemad ka vitamiinirohkeks tooreks snäkiks - ideaalne asendus ebatervislikele kartulikrõpsudele! 


Porgand

Erksad vitamiinirohked porgandid on septembris eriti magusad. Praegusel ajal on porgandisaak kõige suurem, maitse kõige värskem ja hind kõige taskukohasem. Ka porgandeid tasub otsida just turulettidelt. Sinna jõuab oluliselt värskem ja puhtam kraam kui kohalikes supermarketites. Porgandeid võib nii keeta kui küpsetada, aga kõige toitainerohkemad on need hoopis toorelt süües. Riivi toidu kõrvale porgandisalatit või lõika porgandikangikesi raamatu kõrvale näkitsemiseks - vahet ei ole, keha tänab sind vitamiinide külluse tõttu igal juhul!


Kartul

Eestlaste rahvustoit kartul on viimastel aastatel palju arutelusid tekitanud. Mõned toitumisnõustajad selle köögivilja söömist eriti ei soosi, samas kui teised kartulit taevani kiidavad. Olgu, mis on - tegemist on igal juhul väärtusliku ja toitva köögiviljaga, mis just sügisel kõige värskem ja maitsvam on. Kartulisõpradel on praegu hea aeg end talveks ette valmistada - suured, mitmekümne kilogrammised kotitäied kartuleid maksavad vaid loetud eurod ja söönuks saab neist kuni kevadeni. Kuna kartul säilib pimedas ja jahedas väga kaua, pole seda vaja isegi külma panna - piisab vaid väiksest keldriboksist või toanurgast. Kui kartulikott on kodus olemas, pole kunagi muret, et ootamatult sisse sadanud külalistele midagi süüa pakkuda ei oleks.


Lehtkapsas

 Proovi lehtkapsast (kale) ahjus röstida, nii saad krõbedad krõpsud!

Proovi lehtkapsast (kale) ahjus röstida, nii saad krõbedad krõpsud!

Ülimalt rikkalik lehtkapsas on üle maailma paljude tervisesõprade lemmik köögivili. Vitamiinirohket lehtkapsast saab lisada igale toidule - salatite, panniroogade ja isegi smuutide sisse. Praegu leiab lehtkapsast nii turgudel kui supermarketites eriti hea hinnaga, nii et osta tasub kohe hulgi. Kuna köögivilja küps iga on üsna lühike, on mõistlik seda võimaluse piires sügavkülmas säilitada. Näiteks võib üleliigsed lehtkapsa lehed tükkideks rebida, säilituskotti või -karpi panna ja sügavkülma talve ootama jätta. Nii saab kindel olla, et ka pimedal ajal see vitamiinipomm kättesaadav on. 

Vahekokkuvõte: Septembris ei söö liha

Vahekokkuvõte: Septembris ei söö liha

Planeeritud aeg või ajaraisk

Planeeritud aeg või ajaraisk