Kuidas üksi elades säästlikult läbi saada?

Kuidas üksi elades säästlikult läbi saada?

Teadaolevalt on üksinda elamine kõige kulukam elukorraldus. Elektrit, vett ja kütet läheb nii nagu ikka, aga ainult üks inimene saab sellest kasu.

Õnneks on aga ka üksinda elades võimalik siit-sealt kokku hoida ja nii rahakotti kui keskkonda vähem kurnata.

Siin on mõned Gorilla lemmiknipid neile, kel on õnn üksipäini elada. 


Kokka korraga mitme päeva jaoks

Üksinda elamise üks peamine häda on toidu valmistamine ja ülejääkide ära viskamine. Kuigi kiire elutempo juures on suur kiusatus minna välja sööma või tellida valmistoit koju, soovitame siiski paar korda nädalas pool tunnikest aega võtta ja mõni lihtne ning maitsev roog valmistada. Süüa tasub teha siis juba suurem potitäis - et jaguks nii järgmise paari päeva õhtusöögiks kui ka lõunasöökideks.

Parim asi selle juures? Kuna elad üksi, ei saa keegi hakata kurtma, et toit ei maitse või ei ole selle järgi isu. 


Tõmba juhtmed seinast välja

Stepslitesse jäetud juhtmed tarbivad pidevalt energiat, isegi kui kui juhtmete otsas parasjagu midagi laadimas ei ole.

Ei ole mõtet kulutada pidevalt elektrit ja raha energia eest, mida reaalselt ära ei tarbi. Kodust lahkudes eemalda kõik juhtmed pistikutest ja tee kindlaks, et ka tuled on kustus. See teeb head nii keskkonnale kui rahakotile. 


Sõida ühistranspordiga

Elades vähegi arvestatava infrastruktuuriga asulas võib julgelt päevased toimetused ühistranspordiga korda saata.

Ühistransport on paljudel juhtudel mugavam, kiirem ja odavam liikumisviis kui isikliku autoga sõitmine.

Lisaks sellele annab ühistranspordi kasutamine hommikul natukene lisaaega - bussis istudes saad vaadata üle nõupidamise märkmed, tutvuda vajalike materjalidega või lugeda viimaks seda raamatut, mida pole juba kuu aega jõudnud kätte võtta. 


Pane oma auto raha teenima

Kui igapäevased toimetused nõuavad auto kasutamist ja eelmine punkt kuidagi kõne alla ei tule, siis võib sama hästi sellest ka kasu lõigata. Näiteks võib lepingu teha mõne sõidujagamisrakenduse või -teenusega ja oma tavalisi sõite tehes ka teised inimesed peale võtta. Nii saad sõita tööle nagu tavaliselt, aga selle eest ka natuke raha teenida. Kui auto mõneks päevaks seisma jääb, saab selle endale sobivatel tingimustel välja rentida.

Lisaks sellele saab parkimisrakendustes isegi oma parkimiskohta välja rentida -

kui sul on mõnes populaarses linnaosas oma isiklik parkimiskoht, siis saad seda magusa hinna eest teistele autojuhtidele pakkuda. 


Pese riideid pesumajas 

Üksi elades ei ole just kuigi tihti vaja pesumasinat tööle panna.

Kui pesed riideid vaid korra nädala-kahe jooksul, siis pole kindlasti vaja majapidamisse isiklikku pesumasinat.

Üle Eesti on olemas väikeseid iseteenindusega pesumajasid, mis on avatud kõigile klientidele. Masinasse tuleb 1-2 eurot sisse panna ja seejärel oodata, kuni pesu peseb. Samal moel saab kasutada ka kuivateid, aga niiske pesu võib ka koju kuivama viia - nii täituvad toad pehme pesulõhnaga. 


Loobu kaabeltelevisioonist

Olgem ausad - kui paljud vaatavad veel täna kaabeltelevisiooni?

Tegu on suure igakuise kuluartikliga, mis paraku elule erilist kvaliteeti ei lisa.

Loobu kaabeltelevisioonist ja jäta koju ainult internetipakett. Õhtuse meelelahutuse asemel võid jooksmas käia, raamatuid lugeda või Netflixist reklaamivabalt sarju vaadata. Kõik need ideed on mitu korda odavamad kui pidevalt kasutu kaabeltelevisiooni eest maksmine. 

 

Stop the Trucks

Stop the Trucks

Veganist tippsportlased - unes või ilmsi?

Veganist tippsportlased - unes või ilmsi?