Taimetoidu ABC

Taimetoidu ABC

Seoses septembrikuise eksperimendiga otsustasime taimetoidult üleüldse natukene katet tõsta.

Miks keegi seda teeb, milleks see hea on, ja põhiline - mida need taimetoitlased siis söövad?

Keskmise eestlase, ühe tavalise lihasööja, jaoks on taimetoitlus elustiil, mis tekitab palju küsimusi. Arusaamatusi on palju ja nendest pole suurt lugu: nimelt aitab nii Gorilla kui nii mõnedki muud taimetoitlaste grupid või nende hallatavad veebilehed hea meelega selle elustiili tagamaadest paremini aru saada. 


Kes on taimetoitlased? 

Taimetoitlased on inimesed, kes toituvad ainult taimsetest toitudest ja väldivad liha söömist.

Põhiline on mõista, et taimetoitlus on reeglina teadlik elustiilivalik. Üldplaanis tehakse vahet taimetoitlastel ja veganitel, kellest viimased kohandavad taimseid valikuid lisaks toitumisele ka muudele aspektidele elus. Sellest räägime täpsemalt järgnevatel nädalatel.  

Taimetoitlasi on ka erinevaid. Laias laastus ei ole nendel detailidel aga olulist vahet: põhirõhk läheb siiski taimsetele toitudele. 


Miks nad seda teevad? 

Taimetoitlusel võib olla palju erinevaid ajendeid, kuid tulemused on tihtipeale samad.

Loomade heaolu

Loomsetest toitudest loobutakse nii loomade heaolu pärast, kuna inimestele hakkab juba põhimõtte pärast vastu tõsiasi, et miljoneid loomi kasvatatakse ja paljundatakse ainult hukkamise eesmärgil.

Julm loomatööstus

Teine aspekt on loomatööstus, mis on julm ja armutu nii nendega seotud loomadele kui seal töötavatele inimestele.

Tervis

Tihtipeale on suurimaks motivaatoriks aga hoopis tervis: nimelt ei ole farmiloomade saadused sugugi nii puhtad ja tervislikud nagu kipume arvama. Suurtööstuste loomad on eranditult täis tuubitud antibiootikume ja hormoone, mis läbi liha ja piimatoodete paratamatult ka meie organismi jõuavad.


Kuidas taimetoitlus mõjub? 

Liha on raske seedida ning nõuab kehalt oluliselt suuremat ressurssi kui taimetoidu töötlemine. Teate seda rasket tunnet, mis pärast lõunasööki keha valdab ja mille peale tahaks ühe uinaku teha? Söömise eesmärk on energiat anda, mitte seda kulutada.

Taimetoit annab koheselt energiat ja parandab oluliselt tervist.

Tasakaalustatud taimne dieet annab nahale ja juustele pilkupüüdva sära, pakub energiat kogu päevaks ja tekitab mõnusalt kerge ning lendleva tunde. Taimetoitlus parandab oluliselt tervist, vähendades südame- ja veresoonkonnahaigusi ning hoides kolestoroolitaset all. 


Mida need taimetoitlased siis söövad? 

retseptineljap.jpg

Kokkuvõttes söövad taimetoitlased mida iganes nad tahavad, lihtsalt loomse päritoluga toidu osakaalu kas vähendavad või elimineerivad täielikult.

Tegelikult on see väga lihtne: kui segatoitlase taldrikul kroonib lihatükk, siis taimetoitlase dieet koosneb peamiselt küpsetatud juur- ja köögiviljadest, kuhu kõrvale lisatakse teravilju, kastet ja salatit. Peamisteks valguallikateks on kaunviljad, nagu näiteks kikerherned ja oad; pähklid ja seemned. Taimsetes toitudes on palju kiudaineid ning need hoiavad kõhu hea tervise juures.

Muretsema siinjuures ei pea: teadlikud taimetoitlased on suurepärase tervise juures ja saavad oma toidust kõik vajalikud toitained kätte.  

Paljud taimetoitlased on teinud oma esimesed sammud Sandra Vungi imemaitsvate retseptidega aadressil www.taimetoit.ee

 

 

 

 

 

Särava naha allikad

Särava naha allikad

Kõik on uus

Kõik on uus