Kogu tõde karastus-jookidest: kunstlikud magusained tekitavad dementsust ja insulti

Kogu tõde karastus-jookidest: kunstlikud magusained tekitavad dementsust ja insulti

Võitlus limonaadide, energiajookide ja muude kunstlikult magustatud karastusjookide vastu on vahelduva eduga kestnud juba aastakümneid.

Küsimus ei ole ainult suhkru tarbimises - teatud sünteetilised magustajad on tõestatult otseses seoses paljude raskete haigustega, nagu näiteks vähkkasvajad ja diabeet.

Vaatamata lugematute teaduslike uuringute ehmatavatele tulemustele ei ole ohtlike jookide tootjad astunud kuigi märkimisväärseid samme, et oma tooteid vähem kahjulikuks muuta.


Hiljutises Bostoni ülikooli poolt läbi viidud uuringus “Sugar and Artificially Sweetened Beverages and the Risks of Incident Stroke and Dementia, A Prospective Cohort Study” selgus:

shutterstock_371246386.jpg

Dieetkoola ja muude dieetlimonaadide joomine võib koguni kolmekordistada inimese võimalusi saada insult või jääda dementseks. 

Teadlased kogusid andmeid enam kui 3000 inimeselt ja jagasid testitavad kahte kategooriasse. Üle 45-aastaste puhul jälgiti riski insuldile ja üle 60-aastaste puhul keskenduti dementsuse näitajatele. Uuring kestis 10 aastat. Selle jooksul tunnistasid teadlased jälgitavate hulgas 97 insulti ja 81 dementsuse juhtumit. 

Olgugi, et 17% haigestumise tendents on šokeeriv, ei tasu siiski üllatuda - uuring keskendus ju suuresti kunstlikeid magusained regulaarselt tarbivatele inimestele. Kunstlikud magustajad aitasid kaasa ka aju kiiremale vananemisele ja ajumahu vähenemisele.

shutterstock_377385688.jpg

Kõigest üks limonaad või karastusjook päevas võib aju võimekust oluliselt pärssida ja põhjustada enneaegset vananemist.

Huvitaval kombel ei leidnud teadlased mingit seost insludi, dementsuse ja loodusliku suhkru vahel. Just tehislikud magustajad on need, mis inimeste tervisele sügava jälje jätavad.

Doktor Sudha Seshadri, üks uuringu vanemteaduritest ja autoritest, kommenteeris tulemusi järgmiselt:

„Meie uuringu tulemused ei ole lõplikud ja absoluutsed, kuid kannavad endas siiski tugevat infot ja vankumatut soovitust. Tundub, et magustatud jookidel ei ole väga palju kasutegureid. Ka naturaalse suhkru tehislike magustajatega asendamine ei tundu aitavat. Võib-olla oleks taaskord aeg harjuda vee joomisega.“

Tema kommentaari täiustab oma veebilehel Dr. Josh Axe sõnadega:

„Pole tähtis, kas räägime „päris“ suhkrust või kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirupist. Teadus on magustatud karastusjookide osas ühehäälne. 1950ndatel lahvatanud suhkrutööstuse skandaal algatas toitumises ülemaailmse kaose. Suhkrutööstuse kinnimakstud vigased uuringud panid inimesed arvama, et toitainete kurjategija on rasv, mitte suhkur.“

Siinkohal peab meeles pidama, et suhkur ja magusained võivad olla erineva päritoluga ning seetõttu ka erineva mõjuga.

Näiteks ei ole põhjust paaniliselt vältida magusaid puuvilju nende kõrge fruktoosisisalduse tõttu, kuna tegu on naturaalselt esineva suhkruga. Sellegipoolest peab olema väga ettevaatlik kõigi magusainetega, mis toidu või joogi sisse eraldi lisatud on. 


Kunstlike magusainete tänane võidukäik on suuresti olnud seotud ka võlts-teadusega, mida meie ühiskonnas kahjuks palju leida võib. Sarnaselt eelnevalt mainitud suhkrutööstuse skandaalile, on ka kunstlike magustajate tööstused enda huvides uuringuid kinni maksnud ning neid teadusena esitanud. 

ASPARTAAM

Näiteks on üks tuntumaid kunstlikke magustajaid aspartaam, millel on vägagi värvikas ajalugu. Läks 20 aastat, enne kui USA Toidu- ja ravimiamet aspartaami USA turgudele lubas. Pärast kahte dekaadi rasket tööd ja lugematuid valesid, hakkas mürgine magustaja Läänemaailma turgu enda alla haarama. 

Magustajale heidetakse muuhulgas ette, et see tõstab inimese kolesteroolitaset ja tekitab organismis vedelikupuudust. 

Selle info valguses pole mingit põhjust arvata, et kunstlikult magustatud joogid kuidagi naturaalsest suhkrust paremad oleksid. Selleks, et ennast ja oma tervist hoida, oleks kõige mõistlikum siiski karastusjoogid ja limonaadid kõrvale heita ning käsi veeklaasi järgi haarata. 

 


Allikad: Collective Evolution, Stroke

Häirivad uudised: Maailmameri seisab silmitsi hävinguga

Häirivad uudised: Maailmameri seisab silmitsi hävinguga

Diabeet - haigus, mida me ei väldi

Diabeet - haigus, mida me ei väldi