Häirivad uudised: Maailmameri seisab silmitsi hävinguga

Häirivad uudised: Maailmameri seisab silmitsi hävinguga

Teadlased väidavad kindla veendumusega, et inimtegevus on hakkanud maailmamerele ja seal elavatele loomadele enneolematut kahju tekitama.

Me seisame massilise liikide väljasuremise veerel
— California ülikooli ökoloog ja uue uuringu autor Douglas J. McCauley

Siiski leidsid teadlased, et veel on võimalik katastroofi ennetada. Võrreldes maismaaga on ookeanid endiselt üsnagi puutumatud ja piisavalt metsikud, et naasta ökoloogilise tervise juurde. 

„Meil on mitmel moel vedanud,“ lausus uuringu teine autor ja merebioloog Malin L. Pinsky. „Inimtegevuse mõju maailmamerele on järjest suurenemas, ent olukord pole nii hull, et seda ei saaks ringi keerata.“

Teadus on ookeanidele hinnangute andmises visa: väga keeruline on otsustada nende liikide heaolu üle, mis elavad tuhandete meremiilide raadiuses vee all. Muutused, mida teatud veealustes ökosüsteemides täheldatakse, ei pruugi peegeldada kogu planeedi tendentse.


Dr. Pinsky, Dr. McCauley ja nende kolleegid otsustasid väljakutse enneolematult põhjalikult ette võtta ja kogusid informatsiooni tohutult hulgal erinevatest allikatest. Teadlased uurisid nii fossiile, konteinerlaevade statistikat, kalapüüki ja merepõhja kaevandamist.

Tulemused näitasid selgeid märke, et inimesed kahjustavad maailmamerd märkimisväärse ulatusega. Mõned liigid on selgelt ülepüütud ja veelgi enam liike on oma elukohtadest taandunud või sootuks hävinud.

Korallrifid on üle maailma ligi 40% taandunud, osaliselt kliimamuutustest tingitud soojenemise tõttu.

Paljud kalaliigid põgenevad külmematesse vetesse, liikudes sadade meremiilide kaupa Põhja. Samal ajal mõjutavad süsinikuheitmed merevett, muutes selle varasemast happelisemaks.

„Kui tõstaksime akvaariumis veetemperatuuri ja lisaksime sinna natukene hapet, ei oleks kalad väga rõõmsad,“ kommenteeris Dr. Pinsky. „Ometi teeme sedasama mereveega.“

Haprad ökosüsteemid asenduvad kalafarmidega, mis peaks 20 aasta jooksul varustama inimkonda enamikuga söödavatest kaladest. Kalatraalid on kahjustanud juba 20 miljonit ruutmiili maailmamerd. Vaalasid ei jahita enam nii palju kui varem, kuid nende kokkupõrked traalidega on oluliselt suurenenud. Fossiilide uurimine näitab, et meeletu liikide väljasuremine sai alguse inimeste mandrite ja saarte peale jõudmisega. Lähiajaloos on see trend erakordselt kiirenenud

Viimase viie sajandi jooksul on dokumenteeritud 514 liigi täielik hävimine. 

Siiski on veel aega, et kahjusid korvata. Dr. Palumbi sõnul on võimalik praegust trendi peatada, kui järgmise paarikümne aasta jooksul maailmamere heaolu tõsiselt hakkaksime võtma. Teadlane hoitab, et süsinikuheidete kohandamisest üksi ei piisa. Keskkonna heaolu nimel on hädavajalik heitgaaside kogust drastiliselt vähendada, et mereloomadele vajalikku pH taset säilitada. Samuti oleks mõistlik piirata mereandide kogust menüüs ja keskenduda jätkusuutlikumale toidusedelile.

Allikad: NYTimes,  Science Magazine

Kaunviljad - tänapäevase maailma unustatud saladus

Kaunviljad - tänapäevase maailma unustatud saladus

Kogu tõde karastus-jookidest: kunstlikud magusained tekitavad dementsust ja insulti

Kogu tõde karastus-jookidest: kunstlikud magusained tekitavad dementsust ja insulti