Ilutulestiku pöördumatu mõju keskkonnale ja tervisele

Ilutulestiku pöördumatu mõju keskkonnale ja tervisele

Ilutulestiku kui aastavahetuse pidustuste kulminatsiooni vajalikkuse üle on arutletud juba pikki aastaid. Ühest küljest on südaöine värvide mäng kaunis ja suursugune - keset pikka talve ja aasta kõige pimedamat aega tunnevad inimesed vajadust ilu, sära ja värvide mängu järgi. Samas, mis siin salata, tegu on tõelise ressursside raiskamisega.

Ainuüksi Ameerika Ühendriikides tarbitakse aasta jooksul enam kui miljardi(!) dollari väärtuses pürotehnikat.

Kuigi tulevärki on kasutatud juba aastasadu, on viimase paarikümne aasta jooksul nende tarbimine eriti meeletuks muutunud. Arutu raiskamine ei puuduta aga ainuüksi suurriike. 

Eesti omavalitsused lasid möödunud vana-aastaõhtul õhku enam kui 115 000€ väärtuses rakette. Kusjuures viimasel kümnendil on suurusjärk igal aastal sarnaselt kõrge olnud. Samas võib aga arvata, et eraisikute ostetud pürotehnika ületab omavalitsuste summad mitmekordselt - nimelt imporditakse Eestisse iga-aastaselt enam kui miljoni euro väärtuses ilutulestikku. Kuni 10% sellest eksporditakse ning ülejäänule leitakse turg Eestis. Arutu ostlemise asemel võiksime pigem järgi mõelda, kas meil tõesti on soovi lõviosa oma kuupalgast vastu taevast saata. 


Ilutulestiku peamine probleem ei seisne aga rahas.

Nimelt koosnevad raketid pürotehnilistest laengutest ja keemilistest ühenditest, mis lahti päästmisel vallanduvad. Ilutulestiku täpne keemiline koostis võib aga oluliselt varieeruda. Kuna keemilised ühendid määravad ära raketi värvuse, siis võib värvi järgi ka seadme koostist aimata.

shutterstock_527769712.jpg
  • Punase värvi annab raketile mürgine liitium.
  • Lilla ja erepunane tekivad läbi radioaktiivsete rubiidiumi ja strontsiumi.
  • Valge värv tuleneb alumiiniumist, mis võib inimesi mürgitada ja nahahaigusi tekitada.
  • Ilutulestikus põleb tihtipeale ammoniumperkloraat, mis reostab tõsiselt veekogusid.
  • Õhku lastud rakettidest vallandub ohtlikke pliiühendeid, mis saastavad keskkonda kriitilisel määral ja võivad sissehingamisel kopse kahjustada. 

Maailma suurriigid on juba ammu teadvustanud ilutulestiku ja keskkonnaprobleemide omavahelist korrelatsiooni. Näiteks Hiina on otsustanud paljudes metropolides ilutulestikust loobuda, et vältida keskkonnasaastest linnade kohale tekkiva sudu tekkimisele kaasa aitamist.


Lisaks keemilisele mõjule võib pürotehnika ka füüsiliselt ohtlik olla.

Euroopas müüakse käest-kätte palju illegaalselt tulevärki, mille laengud on lubatust oluliselt suuremad. Ostjad tihtipeale ei tea, millega on tegu - ostu sooritades lähtutakse peamiselt odavast hinnast, mis mõnel ebaseaduslikul sotsiaalmeediapõhisel kauplejal võib olla odavam kui ametlikel edasimüüjatel.

Iga-aastaselt saab ilutulestik saatuslikuks noortele ja lastele nii Ameerika Ühendriikides kui Euroopas, lisaks juhtub tuhandeid väiksemaid õnnetusi.

Oodatust võimsama raketi lahvatamine ei pruugi aga hästi lõppeda. Kui vahemaa inimestega on olnud liiga väike, rakett olnud halvasti toestatud ja võtnud suuna valele poole või seda on õhku laskmisel suisa käes hoitud, ei lase tagajärjed end kaua oodata.


Arvestades pürotehnikast tingitud ohte keskkonnale ja tervisele, on nii mõnedki riigid asunud lahendusi leidma.

Euroopa kõige pikaajalisema ilutulestiku traditsiooniga riik Taani on viimastel aastatel tõsiselt kaalunud ilutulestiku müügi piiramist või suisa keelamist eraisikutele. Kuigi muutused ei pruugi rahvale koheselt sisse harjuda, ei saa aastavahetuse pidustused ka sarnasel moel jätkuda.

Rootsis on mitmed väiksemad omavalitsused otsustanud iga-aastase ilutulestiku asendada hoopis lasershow’ga, ühendades omavahel rahvast rõõmustava värvide mängu ja keskkonna, tervise ning lemmikloomade heaolu. Lasershow’sid, valgusmänge ja muid kahjutuid projektsioone kasutavad ilutulestiku asemel samuti paljud suurlinnad üle maailma. Ka Eestis on kümmekond keskust, mis on otsustanud iga-aastasest ilutulestiku trallist kõrvale jääda.

Kas võiksime ehk meiegi hakata tõsisemalt mõtlema ilutulestikust loobumisele või sellele alternatiivide leidmisele? 

Vegaanuar - mis see on?

Vegaanuar - mis see on?

Loomade nimel: ära tee pauku!

Loomade nimel: ära tee pauku!