Lihatööstuse tulevik? Laboriliha!

Lihatööstuse tulevik? Laboriliha!

Maailma toiduainetööstuses terendab uus trend, mida juba pikki aastaid oodatud on.

Nimelt on teadlased jõudnud oma katsetustega nii kaugele, et varsti ei puutu liha söömine enam kuidagi loomadesse.

Laborites ja katseklaaside all valmib kunstlikult kasvatatud liha, mis meenutab nii maitselt kui tekstuurilt tavalist hakkliha. Lihaskiude kasvatatakse veise tüvirakkudest, kuid reaalselt tootmisel ükski loom viga ei saa. Maailma jaoks on see suur samm edasi.

shutterstock_1012220434.jpg

Laboriliha kasvatamise üks eesmärke on pakkuda alternatiive loomsele lihale ja vähendada loomafarmide hulka. Liha saamise eesmärgil farmiloomade kasvatus on kurnav planeedile, kasutades palju põllumaad, teravilja ning tekitades kasvuhoonegaase. Samas tundub paljude lihaarmastajate jaoks loomsest toidust loobumine võimatu - harjumused panevad keha siiski liha nõudma. Laboriliha on sellisel juhul heaks alternatiiviks, sest maitsemeelte jaoks vahet justkui ei olekski.

Küll aga vajab katseklaasis liha kasvatamine 99% vähem maismaad, 96% vähem liha ja 45% vähem energiat kui loomse liha puhul. Ekspertide hinnangul on laboriliha üks ainsaid viise, kuidas järjest kasvav inimkond ära toita.

Seega on uuel liha kasvatamise viisil kasutegureid enam kui küll. 


Muretsema ei pea ka selle pärast, et katseklaasi liha tavainimestele kättesaamatuks jääb.

Kuigi maailma esimese laboriburgeri valmistamiseks kulus utoopilised 335 000€, on tänaseks hind langenud enam kui 30 000 korda.

Eelmisel aastal jäi burgeri hind umbes 10€ piiresse. Lähima paari aasta eesmärk on muuta laboris liha kasvatamine nii massiliseks, et hind saab loomse lihaga võrdne olema. Vaid sellisel juhul võib laboriliha farmiliha tõeliselt asendada. 


Kust siis seda liha saada?

Kuna laboriliha välja töötamine on endiselt lapsekingades, saab seda praegusel hetkel proovida vaid mõnes üksikus Põhja-Ameerika ja Lääne-Euroopa restoranis. Samas kasvatatakse liha ka Jaapanis, Hollandis ning Rootsis. Ei pea aga kartma, et uudistoidud meil proovimata jäävad - nimelt ennustatakse, et sünteetiline liha võtab supermarketite lihaletid üle juba 2021. aastal. Selleks ajaks on prognoositav burgerihind tavalise lihaga samal tasemel. 

 Laborilihapallid. (Courtesy of Memphis Meats)

Laborilihapallid. (Courtesy of Memphis Meats)


Samal ajal kui kogu maailm vaatab põnevusega laborite poole, liigub Eesti põllumajandus aga endiselt minevikus.

Statistikaameti värskete andmete järgi tõusis Eestis eelmisel aastal nii kanade, sigade, veiste kui piimalehmade hulk loomafarmides. Ka riiklikud asutused maksavad endiselt loomatoetuseid, et farmiloomakasvatust veelgi enam arendada. Ehk oleks meilgi aeg pöörata pilgud tuleviku poole? 

Allikad: Inverse, Delfi

Olümpiasportlaste edulood: taimetoitlasena 10 olümpiamedalit

Olümpiasportlaste edulood: taimetoitlasena 10 olümpiamedalit

Veebruar - kas algab uus tarbimistsükkel?

Veebruar - kas algab uus tarbimistsükkel?