Igale lapsele oma ema piim

Igale lapsele oma ema piim

Olete kindlasti märganud, et kohvikutes cafe latte tellimine on läinud keerulisemaks — „piim“ ei ole enam üheselt mõistetav sõna, vaid võib tähendada enam kui kümmet erineva päritolu ja koostisega jooki. Kauplustes on piimaletile lisandunud taimsete piimade letid, kust võib leida juustu, jogurteid, pudingeid ja magustoite ning kõikvõimalike erinevate maitsetega piimajooke.

Üks piimatööstuse enim levinud müüte on väide, et piimalehmad annavad kogu aeg piima.

Taimsete piimade edulugu on täiskäigul hoo sisse saanud. Kui varasemalt tunti taimseid piimajooke kui alternatiive laktoositalumatuse all kannatajatele, siis täna on nende kliendibaas oluliselt suurem. Taimseid piimasid joovad lapsed ja täiskasvanud, noored ja vanad. Nendel näol on tegu hea vitamiinide ja toitainete allikaga. Mis kõige tähtsam — taimsed piimajoogid ei tee elusolenditele kahju. Eetilise ja teadliku elustiili juures on loomsete piimatoodete asendamine taimsete alternatiividega väga suure mõjuga. 

Kõik imetajad toodavad piima kindlatel tingimustel: lapseootuse ja aktiivse imetamise ajal.

Looduses on rusikareegliks, et iga laps joob oma ema piima. Nii kummaliselt kui see ka ei kõla, siis piimatoodete maailmas orienteerudes saab lähtuda samast põhimõttest. Kõik imetajad toodavad piima kindlatel tingimustel: lapseootuse ja aktiivse imetamise ajal. Piim on toit, mis tekib sündiva lapse jaoks ja ongi mõeldud ainult sellele lapsele. Siin ei ole erinevust lehmadel, kitsedel, lammastel ja inimestel. Piima tootmine on igal juhul otseses seoses järglaste saamisega. Kui inimesed tarbivad regulaarselt loomset piima, siis sellega võetakse sündinud vasikatel ja talledel võimalus oma ema käest vajalikku toitu saada. 

Kui lehma eluiga võib muidu ulatuda 25 aastani, elavad Eesti piimalehmad kesmiselt nelja-aastaseks, kuna pidev poegimine mõjub lehma organismile laastavalt.

Üks piimatööstuse enim levinud müüte on väide, et piimalehmad annavad kogu aeg piima. Tegelikult pannakse loomad sunniviisiliselt pidevalt piima tootma. Loom seemendatakse, lastakse tiinusaeg lõpuni kanda ja poegida ning seejärel eemaldatakse vastsündinud tall või vasikas koheselt looma juures. Erinevatel farmidel võib olla küll praktikad veidikene erineda, kuid üldjuhul eemaldatakse vastsündinu oma ema juurest esimese 24 tunni jooksul pärast sündimist. Rammus ternespiim läheb müüki, vasikal lastakse mõnda aega kosuda ning seejärel viiakse tapamajja. Emasid lüpstakse edasi kuni piima jätkub ja seejärel alustatakse uue tsükliga. Kuna pidev poegimine mõjub lehma organismile laastavalt, on piimalehmade eluiga oodatust kuni 5 korda lühem. Kui lehma eluiga võib muidu ulatuda 25 aastani, elavad näiteks Eesti piimalehmad keskmiselt 4-aastaseks

Lehmapiimal küll kõrge kaltsiumisisaldus, kuid see on inimeste jaoks praktiliselt omistamatu.

Piimaga seotud müüte on aga teisigi. Aastakümnete pikkuse lobitöö tulemusena reklaamitakse piima endiselt kui tervislikku jooki, mis teeb luud tugevaks. Paraku on tegu aga kasutu loosungiga — nimelt on piimal küll kõrge kaltsiumisisaldus, kuid see on inimeste jaoks praktiliselt omistamatu. Vähe sellest, tavaline suurfarmide piim sisaldab lisaks kaltsiumile ka ravimite jääke, mida loomadele söödetakse. Ravimite alla kuuluvad näiteks antibiootikumid ja hormoonid. Viimaste mõju inimestele on drastiline: meeleoluhäired, kehaehituse muutumine ja hormonaalsed haigused on otseselt piimatarbimisega seotud. Lastele ja noortele mõjub piimatoodete tarbimine eriti märgatavalt, sest lehmapiimas sisalduvad hormoonid soodustavad varajase puberteedi teket. 

Pole mingit põhjust, miks peaksime jooma teise loomaliigi emapiima.

Meie õnneks on kahjulikule ja ebaeetilisele piimale mitmeid alternatiive. Sisuliselt pole enam ühtki piimatoodet, mida taimsete alternatiividega asendada ei saaks. Kookosjogurtid, sojapudingid, riisipiimad ja kaerajäätised on vaid mõned tooted laiast piima-asendajate nimekirjast. Kusjuures, taimseid jogurteid ja piimasid on väga lihtne ka kodus ise teha. Seega võib piimatoodetest loobumine üheaegselt parandada tervist, säästa raha ja võidelda loomade väärkohtlemise vastu. Pole mingit põhjust, miks peaksime jooma teise loomaliigi emapiima. Igale imikule jäägu oma ema piim ja meie, suured, saame juua taimseid jooke!

Hukatuslik kilekott: staatusesümboli allakäik

Hukatuslik kilekott: staatusesümboli allakäik

Mis on õiglane kaubandus?

Mis on õiglane kaubandus?