Pakendivabad kauplused: Tartu eri

Pakendivabad kauplused: Tartu eri

Eelmisel kuul alustasime Gorilla blogis pakendivabade kaupluste seeriaga. Esimeses osas tutvustasime kauplusi, kuhu Tallinnas oma pakendiga ostlema tasub minna. Pakendid on kasutusel vaid selleks, et need kaupa transportimisel kaitseksid — funktsioon, millega saab väga hästi hakkama ka enda poolt kaasa toodud taara. Oleme võtnud südameasjaks vähendada pakendamisest tekkivat saastet ja leida jätkusuutlikumaid lahendusi. Nagu mujal maailmas, on ka Eestis palju aktiivseid kogukondi, kes teadlikult prügi vähendamisega tegelevad: sealjuures ka terve hulk kauplusi. Sel korral panime kirja oma lemmikud Tartus ja rääkisime paari poega ka mõned sõnad juttu. 

Valete ökokaubad
Tartu kõige rikkalikum pakendivaba pood on Valete Ökokaubad. Kauplusest saab oma pakendiga soetada keskkonnasõbralikke rõivapesuvahendeid, seebihelbeid, nõudepesuvahendit, nõudepesumasina geeli ja palju muid puhastus- ning hügieenivahendeid. 

Üks probleem pakendivabalt ostlemise puhul võib seisneda selles, et klient ei tea, kuidas müüja kodust kaasatoodud taarat, näiteks klaaspurki, kauba kaalumisel arvestab. Asi on aga väga lihtne: Valete Ökokaupade poes kaalutakse kõigepealt tühi pakend ning maksmisel arvestatakse see mass toote kaalust maha.

Lisaks müüb Valete Ökokaubad kaaluga kuivaineid, nagu näiteks kikerherneid, hirssi, toortatart ja muud, erinevaid pähkleid, kuivatatud puuvilju ja roosuhkrut. Ka maheköögiviljad ja -puuviljad on pakendivabalt, mis tavakauplustes tihti erinevate pakenditega märgistatud on. Kui enda pakend on ka maha ununenud, siis saab kauplus tulla vastu enda poolt kogutud korduvkasutatavate pakenditega. Poe jaoks on põhiline, et ühekordsete pakendite tarbimine väheneks. 

Valete Ökokaupade poe pakendivabad hitt-tooted on pesugeel ja nõudepesuvahend, mida ostetakse enamasti oma anumaga ja suurema koguse kaupa. Pilt: Valete Ökokaubad.

Valete Ökokaupade poe pakendivabad hitt-tooted on pesugeel ja nõudepesuvahend, mida ostetakse enamasti oma anumaga ja suurema koguse kaupa. Pilt: Valete Ökokaubad.

Tartu turg
Tartu turuhallis ja väliturul on lõpututelt lettidelt võimalik pakendivabalt kõikvõimalikke värskeid toiduaineid osta. Köögiviljad, juurviljad ja puuviljad, nii kodumaiseid kui imporditud; erinevad rohelised lehtköögiviljad ja salatid ning isegi maitseained — kõike seda on võimalik Tartu turult ilma plastikpakenditeta osta. Eriti magus on suvine aeg, kui väliturule ilmub külluslikult kohalikke aia- ja metsasaadusi, mida Lõuna-Eesti talunikud on hoole ja armastusega kasvatanud ning korjanud. Turul osteldes tasub juba ostu sooritades öelda, et soovid saaduseid oma koti-karbiga koju viia ja vältida olukorda, kus talunik kauba juba ära pakendab ning seejärel määritud pakendi lihtsalt ära viskab. 

Lõunakeskuse taluturg
Lisaks Tartu kesklinna turule on ka Lõunakeskuses aktiivne taluturg. Kui kesklinna turul leidub erineva päritoluga saadusi, siis taluturg keskendub täielikult Eestis kasvatatud ja kohalikust toorainest toidule. Taluturult saab pakendivabalt osta kohalikke köögivilju, puuvilju, marju ja muid saadusi. Ilma pakendita saab sealt osta eelkõige hooajalisi kaupasid.

Biomarket
Tartu Biomarketist võib oma pakendiga osta erinevaid kuivaineid — kaunvilju, erinevaid seemneid ja pähkleid, jahusid, teravilju ja ka puu-ning köögivilju. Vilju saab osta nii enda anumaga kui ka kasutada kaupluses olemasolevaid väikeseid paberkotte. Biomarketil on Tartus küll ainult üks kauplus, kuid selle külastamine on alati kindla peale minek. 

Paljud tavalised ehitusmaterjalid on keskkonnale väga kahjulikud ning liigituvad lausa ohtlike jäätmete alla.

Hea Maja Pood
Hea Maja Pood on ehitustarvikute kauplus, mis pooldab loodussõbralikku siseviimistlust ning ehitust. Poest leiab näiteks komposteeruvaid ja keskkonnasõbralikke ehitusmaterjale, mis on suures osas ka taaskasutatud ning looduslikud. Paljud tavalised ehitusmaterjalid on keskkonnale väga kahjulikud ning liigituvad lausa ohtlike jäätmete alla — nendele Hea Maja Pood tervislikke ja loodussõbralikke alternatiive pakubki.

Valik pigmente vanades apteegipurkides. Pilt: Hea Maja Pood.

Valik pigmente vanades apteegipurkides. Pilt: Hea Maja Pood.

Pakendivabalt saab kauplusest osta näiteks pigmente, kaseiinivärvipulbrit, šellakihelbeid, täiteaineid, krohve ja muud, mida kauplus ise pakendab ja kaalu järgi müüb. Selleks ei pea tegema muud kui purkidega poodi minema ning paluma teenindajal soovitud toode oma taarasse kaaluda. Poe sõnul on oma taaraga ostlejaid täna veel pigem vähe, kuid meie meelest on igati imetlusväärne, et Tartus on olemas pioneer, kes pakendivaba ostlemise ka ehituspoodi on toonud!

Suured supermarketid
Pakendivabasid kaupu saab ka mujalt kui spetsiaalsetest poodidest. Nii mõndagi võib oma pakendiga osta ka supermarketitest. Nii valmistoidu- kui sushi- ja salatiletti võib külastada enda salatikarbiga; paberkotiga saab osta kaasa ka pagaritooteid, kuivatatud puuvilju ja pähkleid ning küpsiseid. Ja mis kõige lihtsam: puu- ja köögivilju pole mingit mõtet kilekottidesse pakkida! Kes tunneb pakendamise järgi raudset vajadust, saab värsked viljad panna enda kaasa toodud riidest või võrgust puuviljakottidesse. Tartus on väga hea pakendivabade kaupade valik Kvartali Maksimarketis, Sõbra Prismas ja Lõunakeskuse Maksimarketis ning Rimis.

Lisainfot erinevate pakendivabade kaupluste kohta võib leida siit kaardilt: https://www.mapotic.com/zero-waste

Liha asemel: jaka ehk leivapuu vili

Liha asemel: jaka ehk leivapuu vili

Hukatuslik kilekott: staatusesümboli allakäik

Hukatuslik kilekott: staatusesümboli allakäik