Lihast loobumine ennetaks kolmandiku varajastest surmadest

Lihast loobumine ennetaks kolmandiku varajastest surmadest

Kui liiguksime taimetoidulise elustiili poole, võiksime Eesti rahvastiku hulgast päästa iga-aastaselt ligikaudu 5000 elu. 

Harvardi ülikooli teadlased on välja arvutanud, et lihast loobumine võiks ennetada ligikaudu kolmandiku kõigist enneaegsetest surmadest. Dr Walter Willett, kes on Harvardi Meditsiinikooli epidemioloogia ja toitumise professor, ütleb, et taimetoidu kasutegurid on tugevalt alahinnatud. 
Harvardi ülikool arvutas välja, et ainuüksi Suurbritannias võiks lihast loobumine päästa iga-aastaselt ligikaudu 200 000 inimelu.

Dr Willett esines 4. rahvusvahelisel Vatikani konverentsil „Unite to Cure“ ja kommenteeris uuringu tulemusi: 

Meie arvutused vastavad küsimusele, kui palju võiksime vähendada surmasid, liikudes tervislikuma ja taimsema dieedi poole. Meie tulemused näitavad, et umbes üks kolmandik surmajuhtumitest oleks sellisel juhul ennetatavad. Sealjuures ei räägi me isegi füüsilisest aktiivsusest ega suitsetamisest ja peame silmas kõiki surmajuhtumeid, mitte ainult vähist tingitud surmasid. Meie kalkulatsioonid on ilmselt niigi alahinnatud, sest me ei arvutanud mõju ülekaalulisusele ja rasvumisele. Asjasse süvenedes näeme, et tervislik dieet vähendab peaaegu kõigisse haigustesse haigestumise riski. Ehk see ei olegi nii üllatav, arvestades et kehas on kõik omavahel seotud.

Loomsed rasvad ja valgud ning kõrge kolesterool loovad organismis kasvulava eluohtlike haiguste jaoks, nagu näiteks insult, infarkt või trombioht.

Teadlane rõhutab, et kõige tähtsam pole isegi mitte täielik vegan-dieet, kuivõrd taimsete valikute osakaalu suurendamine ja eelkõige lihast loobumine. Kelle jaoks kõikidest loomsetest toiduainetest keeldumine ekstreemne tundub, näeb tervise edenemises drastilisi muutusi ka ainult lihast lahti öeldes. Kõige paremad tulemused on siiski täiesti taimse menüü järgimisel, kus liha, piima ja muna asemel süüakse teravilju, kaunvilju, köögivilju ja kõike muud taimset. 

Eestis registreeriti 2015. aastal 15 205 surma, millest 3814 olid enneaegsed. Ligi poole kõikidest haigustest moodustasid südame-veresoonkonnahaigused, mida on tugevalt seostatud elustiili ja toitumisega. Loomsed rasvad ja valgud ning kõrge kolesterool loovad organismis kasvulava eluohtlike haiguste jaoks, nagu näiteks insult, infarkt või trombioht.

Ka Eestis on peamised surmapõhjused seotud vale elustiiliga.

Üks Euroopa ohtlikumaid elustiilihaiguseid on ka soolevähk, mis on esinemissageduselt lausa teine vähkkasvaja Euroopas. Soolevähk tekib loomsete valkude liigsest tarbimisest. See soodustab soolestiku limaskesta liigset vohamist, mis omakorda võib vähkkasvajaks edasi areneda. Kuna soolevähil pole varajases staadiumis sümptomeid, on seda väga keeruline õigeaegselt avastada. 

Kuna ka Eestis on peamised surmapõhjused seotud vale elustiiliga, peaksime Harvardi ülikoolis läbi viidud uurimust väga tõsiselt võtma. Kui liiguksime taimetoidulise elustiili poole ja loobuksime liha söömisest täielikult, võiksime Eesti väikse rahvastiku hulgast päästa iga-aastaselt ligikaudu 5000 elu. 

Toiduga allergiate vastu

Toiduga allergiate vastu

Maailmamere viimased hingetõmbed

Maailmamere viimased hingetõmbed