Toiduga allergiate vastu

Toiduga allergiate vastu

Miljonid inimesed üle maailma kannatavad regulaarselt allergiate käes. Allergiat võivad tekitada nii toiduained, taimed, erinevad materjalid kui isegi päike ja vesi. Väga tihti on allergiad otseses seoses toitumisega. Toitumine mõjutab inimeste immuunsüsteemi ning toidusedeli abil on võimalik oma vastupanu erinevatele haigustele kas suurendada või vähendada. Kuid isegi toitumisega seoses saab allergiaid erinevalt vaadelda: ühed on otseselt toiduallergiad ja teised on muud allergiad, mida toitumine saab võimendada ja pidurdada. 

Toitumine on võimas relv allergiatega võitlemisel: kuna allergiad on üldjuhul põletikulised, on mõistlik vähendada põletikutekitajaid oma toidusedelis.

90% kõigist toiduallergiatest on põhjustatud järgnevatest toiduainetest: piim, munad, kala, mereannid, soja, pähklid ja nisu ning muud gluteeni sisaldavad teraviljad. Vale toidu söömine võib allergikul tõsiseid reaktsioone tekitada, sügelusest ja ärritusest kuni hingamisraskusteni välja. Kõige lihtsam viis toiduallergiast tingitud vaevusi vältida on enda organismile sobimatuid allergeene mitte tarbida. Kui keha ei talu piimatooteid või gluteeni, ei ole jonni pärast mõtet oma organismi nende toiduainetega ka kurnata.

Tihtipeale on probleem aga sügavam. Allergilised reaktsioonid viivad elukvaliteedi väga kiiresti alla, kui nende põhjustajatega kokku puutumist kuidagi vältida ei saa. Kuidas vältida täielikult õietolmu või päikest? Ega vist ei saagi. Küll aga saab leevendada organismi allergeenidele vastuvõtlikkust immuunsüsteemi tugevdamise kaudu. 

Esimene reegel: väldi piimatooteid

Põletikutekitajatele mõjub piim soosivalt ja see omakorda võimestab ka muudest allergeenidest tekkivaid nohu, punetisi, sügelust ja muud.

Reaktsioonid avalduvad inimeste kehadel erinevalt. Mõni allergia tekitab põletikulise lööbe ja teine paneb silmad-nina vett jooksma. Ka väga erinevate nähtude puhul võib olla abi piimatoodetest loobumisest. Piim viib kehas läbi nii mõnedki muutused. Piimatooted võivad tekitada põletikke ka neis inimestes, kes otseselt piimale allergilised ei ole. Põletikutekitajatele mõjub piim soosivalt ja see omakorda võimestab ka muudest allergeenidest tekkivaid allergiaid, punetisi, sügelust ja muud. Lisaks soosivad piimatooted limaskesta paksenemist ja isegi limaskesta põletikku, mis omakorda võib viia ägeda nohu ja köha tekkeni. Seega tasuks vähemalt allergiahooajal organsmile ning limaskestale puhkust anda ja piimatoodete tarbimist võimalusel täielikult vältida. 

Teine reegel: söö tervislikult ja tasakaalustatult

Läbimõeldud taimetoit vähendab keha põletikunäitajaid, parandab ajutegevust ja tugevdab immuunsüsteemi.

Allergiate korral on taimetoit sinu parim sõber. Tasakaalustatud ja naturaalne taimetoit on inimese organismile kõige loomulikum toidusedel, mis aitab füüsilist ja vaimset tervist suurepärases korras hoida. Läbimõeldud taimetoit vähendab keha põletikunäitajaid, parandab ajutegevust ja tugevdab immuunsüsteemi. Eriti ohtralt võib allergiate puhul tarbida kõike, mis on roheline: seller, spargel, brokoli, spinat, lehtkapsas, lehtköögiviljad ja rooskapsas aitavad organismil ärritajatega toime tulla. Lisa sinna juurde natuke naturaalseid väetoite, näiteks ingverit või kurkumit, ja peagi võid näha edenemist enesetundes. 

Kolmas reegel: tarbi kiudaineid! Ja palju!

Hiljutises uuringus avastati, et kiudained mängivad allergianähtude avaldumises suurt rolli. Kõrge kiudainesisaldusega dieet aitab allergiaid kontrolli all hoida ja nende nähtusid leevendada. Kiudained hoiavad soolestiku bakteriaalse tasakaalu paigas ega lase ärritusel organismis tekkida. Kõige paremad kiudainete allikad on kaunviljad nagu oad ja kikerherned, riis ning pähklid. 

Neljas reegel: väldi suhkrut ja nisujahu

Suhkur ja nisujahu koos on ääretult levinud, kuid ka väga ebatervislik kombinatsioon. Enamik küpsetisi, saiakesi, kooke, pirukaid ja taolisi snäkke on just nende kahe koostööl valminud. Kuigi nii suhkur kui nisu on taimsed tooted, võivad need liigse tarbimise korral inimese organismi kurnata ja omakorda reaktsioone põhjustada. 

Toitumine mõjutab tervist üleüldiselt, kuid on ka väga võimas relv allergiatega võitlemisel. Kuna allergiad on üldjuhul põletikulised, on mõistlik hakata vähendama põletikutekitajaid oma toidusedelis. Kuna toitumise mõju tervisele on vahel keeruline meditsiiniliselt tuvastada, võib julgelt oma nahal proovida: mis juhtub, kui ma kuu aega piimatooteid ei kasuta? Kuidas ma end tunnen, kui tarbin allergiate hooajal ainult täisväärtuslikku taimetoitu ja väldin ka liigselt töödeldud tooteid? 

Allikas: NutritionStudies, Webmd, LiveLoveFruit

Gorilla grill: Kaido Kivitoa

Gorilla grill: Kaido Kivitoa

Lihast loobumine ennetaks kolmandiku varajastest surmadest

Lihast loobumine ennetaks kolmandiku varajastest surmadest