9 ideed toidujääkidega kokkamiseks

9 ideed toidujääkidega kokkamiseks

Suured pidustused on möödas ja toitu sai ilmselt seegi kord rohkem vaaritatud kui tegelikult vaja oleks olnud. Kui prügikast on taaskord ääreni toitu täis, tekib nii mõnelgi mõte, et võiks ehk midagi teisiti teha. Toiduraiskamise statistikat ei ole vast vaja praegu välja tuua: oleme korduvalt kirjutanud, kui suurtes kogustes eestlased toitu raiskavad ja kui palju inimesi võiks maailmas kõhu täis saada sellest, mis läänemaailma prügikastidest leidub.

Nii valmisroogade kui ka tooraine ülejäägid panustavad toiduraiskamisse. Esimese asjana peaksime saama lahti harjumusest, mis laseb üldse toidul pahaks minna. Kui salatilõpud, vormiroad või poolikud praed on kapis, siis on tegelikult asi üsna lihtne — need tuleb lihtsalt ära tarbida. Pea igale toidule võib pannile visates uue elu anda, lisa vaid värskeid maitseaineid ja sega toidulõpud omavahel kokku. Suvel võib seda muidugi ka külmalt praktiseerida. Kodus on pastat ja salatit? Palju õnne, täna on lõunaks pastasalat. 

Köögiviljad ja puuviljad

Kuna suvel on nii palju värskeid vilju saadaval, võivad nad vahel kodus hakata isegi pahaks minema. Kui leiad kodust viimasel minutil mõned köögiviljad või puuviljad, siis ära viska neid ära, vaid valmista endale magus smuuti, värskendav maitsevesi või tee kasvõi toormoosi. Üliküpsed viljad on kohe tarbimiseks suurepärased, isegi kui nad oma tahket staatust hakkavad juba kaotama. 

Leib ja sai

Teraviljatooted on ilmselt ühed kõige levinumad prügikastitoidud. Õhu käes kuivavad need kiiresti ning kuivana ei taha neid enam keegi süüa. Tegelikult saab ka leiba-saia isegi pärast kuivamist veel kasutada. Näiteks võib poolkuiva leiva ahju panna, lasta sel täielikult ära kuivada ning seejärel blenderis purustada. Leivapuru sobib ideaalselt supi ja pajaroogade peale lisandiks. Itaalias kutsutakse seda lausa vaese mehe parmesaniks. Samuti võib pooleldi kuivanud leiva kuubikuteks lõigata ning seejärel ahju panna — nii sünnivad mõnusad krutoonid, mida salatitele lisada. 


Kui toidu ülejääke on võimalik enne nende riknemist realiseerida ja sellega nende prügikasti sattumist vältida, on keerulisem toorainest ülejäävate jääkidega.
Köögiviljade lehed ja ümarad otsad kipuvad vaid silmapilgutusega prügikasti lendama. Meil on mõned geniaalsed ideed, mida nende jääkidega peale hakata!

Peedilehed

Peedilehed on pungil täis antioksüdante ja B6-vitamiini. Peedilehed on ühed Gorilla lemmikud toidujäägid! Need on imemaitsvad ja sobivad hästi nii pajaroa kui smuuti sisse.
Järgmine kord peeti ostes tasub ka lehed söögivalmistamisesse kaasata. Kusjuures, mõned talunikud võivad peedilehti isegi tasuta ära anda, kuna neid kuigi laialdaselt toiduks ei tarvitata.

Tšilli varred

Tšillikauna varred on sama head kui kaun ise. Pole mingit põhjust, miks need varred ära viskama peaks. Hakitud varre võib kohe toidu sisse panna või järgmiseks kokkamiseks alles hoida. Nii saavad teravate maitseelamuste armastajad veelgi tuld juurde. 

Kikerherne keeduvesi

Kikerherneste keeduvesi on ühtmoodi hea nii ise keetes kui poest purgiga kikerherneid ostes. 
See läheb kergesti vahtu, sobides ideaalselt magustoitude sisse. Aquafabaga saab valmistada lugematul hulgal hõrgutisi, kaasaarvatud näiteks suussulavat beseed ja kerget šokolaadivahtu. Kikerherne vedelik on üks lihtsamaid ja odavamaid viise, kuidas suviselt kergeid magustoite valmistada. 

Maasikaotsad

Ideaalne värskendus! Maasikaotstest saab valmistada maitsvaid jooke: nii siirupeid, limonaade, kokteile kui maitsevett. Siirupi jaoks tuleb lisada võrdne osa suhkrut ja vett ning jätta maasikaotsad vähemalt tunniks ajaks segu sisse ligunema. Värsket maasikamaitselist siirupit saab pärast lisada nii kokteilidele kui limonaadidele. Maitsevee jaoks tuleb maasikaotsad leotada üleöö vees ja lisada ainult veidike sidrunit, piparmünti ja jääkuubikuid. Nii ei satu küll enam ükski maasikaotsake prügikasti. 

Brokolivarred

Ära raiska brokoli varsi! Muidugi, õisikud on maitsvad, aga ega varred neile alla ei jää.
Kokates haki varred ja lihtsalt lisa need brokoli õitele. Need segunevad nii hästi ära, et keegi ei saa kunagi teada. Kui varred ka natukene jäigad tunduvad, siis koori kõvem nahk maha ja haki järgijäänud varred. Rohkem antioksüdante kogu perele!

Porgandipealsed

Mis on parem kui karulaugupesto? Muidugi porgandipealse-pesto!
Lõika porgandipealsed võimalikult porgandi lähedalt, lisa pähklid, küüslauk, sidrun ja õli ning blenderda kõik ühtlaseks massiks. Imemaitsev pesto ongi valmis! Purgitäie võib ka naabritele viia, siis ei taha nemadki enam oma porgandipealseid ära visata. 

Kartulikoored

Kõigi eestlaste lemmiktoit on kartul. Keedukartul või praekartul, vahet isegi pole. Aga teate, mida britid ja iirlased armastavad? Kartulikoori! Justnimelt, küpsetatud kartulikoorte eest võib Suurbritannias kuni kümmekond eurot välja käia. Kartulikoorte küpsetamine on ka imelihtne. Lõike kartuli ümbert paksemad kooreviilud, määri need õliga ja maitsesta julgelt ning pane ahjuplaadile küpsema. Kui koored on pehmeks läinud, on nad söömiseks valmis. 

Prügisorteerimise ABC

Prügisorteerimise ABC

Gorilla grill: Geter Gerlein

Gorilla grill: Geter Gerlein