Jaaniõhtu poenimekiri

Jaaniõhtu poenimekiri

Teate, mis tunne on jaanilaupäeval kiiruga poest läbi hüpata ja avastada, et kõik riiulid on tühjad? Sellest hullem on ainult paar päeva varem supermarketeid külastada ning näha pööraselt kärusid laadivaid inimesi, kes ei tea ise ka, mida nad otsivad ning ostavad igaks juhuks kõike. Et iseenda ja kõigi teie elusid lihtsamaks teha, on meil kokku pandud universaalne poenimekiri, mille abil jaanikülaliste kõhud terveks nädalavahetuseks täita. 

Grillile

Jaanipäeva ja suveõhtute kuningaks on kindlasti tagahoovis suitsev grill. Eestlased seostavad grilli üldjuhul marineeritud lihakäntsakatega, kuid tegelikkuses on grillimaailm palju rikkam. Pea iga köögivilja ja juurvilja võib tõeliselt maitsvaks grillida, rääkimata veel ekstra küpsetamiseks mõeldud toodetest. Näiteks tofust, sojakotlettidest ja seitanist saab imelist šašlõkki, kui need mõneks tunniks marineerima jätta. Seened ja suvikõrvitsa ning baklažaaniviilud võib pärast grillimist katta mõne hea kastmega, näiteks hummuse või india pähkli kastmega. Maisi saab aga lihtsalt krõbedaks küpsetada ning seejärel otse tõlvikust ampsata. Kas pole mitte rikkalik? 

  • Tofu

  • Baklažaan

  • Šampinjonid

  • Suvikõrvits

  • Paprika

  • Sojakotletid

  • Seitan

  • Mais

Salatisse

Korraliku suveõhtu juurde kuulub ka suurem kogus erinevaid salateid. Klassikalise majoneesise kartuli- või makaronisalati saab muuta veidi kergemaks juba sellega, kui majonees asendada lahja kaerakoorega. See ei ole kõhule nii koormav ja toob ka salati maitse palju paremini esile. Kergesse rohelisse salatisse võiks klassikalisele kurgile-tomatile lisaks panna veel spinatit, rukolat ja muid lehtköögivilju, kreeka pähkleid või piiniapähkleid, granaatõunaseemneid ja küpseid maasikaviile. Kui kreemist tulemust ei taha, võib ta üle valada ka palsamiäädikaga — ideaalne!

  • Spinat

  • Rukola

  • Kreeka pähklid

  • Piiniapähklid

  • Granaatõun

  • Maasikad

Kastmed

Head dipid ja kastmed on jaanilaual samuti iseenesestmõistetavad. Tavaliste soolaste koorekastmete asemel võiks sel suvel proovida midagi uut. Avokaadost ja laimist saab imehead guacamole kastet, mida panna salatite peale või süüa koos snäkkidega. Kikerhernestest valmistatav kuulus hummus on nii maitsev ja toitev, et sobib praktiliselt ise eraldi toidukorraks. Serveeri seesamiseemnetega ja naudi!

  • Avokaado

  • Laim

  • Kikerherned

Snäkkideks

Lisaks pearoogadele tuleb hoolitseda ka selle eest, et külalistel piisavalt snäkke oleks laual, mida möödaminnes haarata. Suvisteks snäkkideks sobib sisuliselt kõik, mida ei pea küpsetama. Kuna sooje asju on niigi palju, siis võiksid olla snäkid külmad ning võimalikult lihtsad valmistada. Sisuliselt võib ka lihtsalt mõne üleliigse köögivilja osta, need viiludeks lõigata ning hummusetaldriku kõrvale asetada. 

  • Kurk

  • Paprika

  • Lillkapsas

  • Brokoli

Magustoiduks

Suvi on mõnus aeg juba selle poolest, et pärast terve päev kestnud küpsetamist võib vähemalt magustoidu osas rihma lõdvemaks lasta (pun intended). Rikkalikud söömaajad saab lõpetada nii ettevalmistatud magustoitude kui ka soovi korral lihtsalt puuviljadega. Purustatud puuviljadest mahlapulgad valmivad sügavkülmas loetud tundidega, puuviljasalat või magustoidu rolli kandev puuviljane arbuusipunš veelgi rutem. Kel aega rohkem, võib meisterdada ka puuviljavahtu või mõne uue retsepti järgi toorkooke. 

  • Arbuus

  • Mango

  • Banaanid

  • Õunad

  • Pirnid


Gorilla grill: Geter Gerlein

Gorilla grill: Geter Gerlein

Gorilla grill: Sandra Sentjurin

Gorilla grill: Sandra Sentjurin