Haiglatoit – karuteene patsiendile?

Haiglatoit – karuteene patsiendile?

Mõnikümmend aastat tagasi oli haiglates suitsetamine normaalne – sigarette kimusid nii arstid, med. õed kui patsiendid. Kui avastati tubaka seos vähkkasvajatega, hakati ka suitsetamist haiglates taunima. Suitsust siniseid palateid ei peetud enam normaalseks, inimeste tervis seati meditsiiniasutustes esimesele kohale. Nii hakati vältima kõike, mis ravil olevate inimeste tervisele halvasti võiks mõjuda. Või siiski mitte? 

Kõige suuremat vähiohtu kujutavad endast tugevalt töödeldud lihatooted.

Mingil põhjusel pakuvad haiglad endiselt aga teist tuntud kantserogeeni – töödeldud punast liha. Liha kahjulikkus ei ole müüt, vaid tõsine terviserisk kõikidele inimestele. Seda on kinnitanud nii Maailma Terviseorganisatsioon WHO, ÜRO, Harvardi ülikool kui Eesti Vähiliit. Rahvusvahelise Vähiuuringute Keskuse sõnul suureneb inimorganismi vähirisk kuni 18% iga söödud 50-grammise punase liha portsjoni kohta. Antud aruanne liigitab punase liha kaheks: puhtaks ja töödeldud lihaks. Tavaline, küpsetatud punane liha on keskuse poolt tunnistatud „inimeste jaoks tõenäoliselt kantserogeenseks“ ja töödeldud lihatooted „inimeste jaoks kantserogeenseks“. See tähendab, et kui puhta liha kahjulikkus võib vahel mitte ilmneda, siis populaarsete lihatoodete ebatervislikkus on tõestatult tõsine probleem. Kõige suuremat vähiohtu kujutavad endast tugevalt töödeldud lihatooted, nagu näiteks salaami, peekon, hot dogid ja viinerid. 

Haiglamenüü, mis sisaldab palju kiiresti imenduvaid süsivesikuid, rasvaseid piimatooteid ja tugevalt töödeldud lihatooteid, soodustab terviseprobleemide teket.

Ometigi näeme me töödeldud liha igal pool – muuhulgas ka haiglates ja kliinikutes. Lihatooted vaatavad vastu haiglakohvikutes ja patsientide menüüs. Tervisliku taimetoidu osakaal meditsiiniasutustes on väike, liha ja vorstikesed kroonivad patsientide taldrikutel isegi mitu korda päevas. Kuidas saab ravida patsiente, keda haiglatoit omakorda haigeks teeb? Lupjunud ja ahenenud veresooned, kõrge kolesterool ja vererõhk, paksenenud veri ja kõrge veresuhkur on ebatervisliku dieedi tagajärjed, mis põhjustavad omakorda kriitilisi kroonilisi haiguseid. Haiglamenüü, mis sisaldab palju kiiresti imenduvaid süsivesikuid, rasvaseid piimatooteid ja tugevalt töödeldud lihatooteid, soodustab nende samade terviseprobleemide teket. Sardellid jahukastmega ning magustoiduks kohupiim magusa kisselliga ei aita kedagi meist.

Punase liha näol on tegu justkui uue suitsetamisega, mille kahjulikkusest räägivad kõik tõsiseltvõetavad asjatundjad.

Kusjuures tegu ei ole kõige odavamate toitudega – köögiviljadest, kaunviljadest ja värskest salatist koosnevate toitude maksumus oleks sarnasest hinnaklassist ning ka lihtne valmistada. Milles siis mure? Miks ei suuda haiglad, ei Eestis ega välismaal, pakkuda patsientidele täisväärtuslikku ja tervist toetavat menüüd? Punase liha näol on tegu justkui uue suitsetamisega, mille kahjulikkusest räägivad kõik tõsiseltvõetavad asjatundjad, kuid mida inimesed endale veel teadvustada ei taha. 

Euroopa Liit keelustab mesilasi kahjustavad pestitsiidid

Euroopa Liit keelustab mesilasi kahjustavad pestitsiidid

Kuidas puuvilju õigesti pesta?

Kuidas puuvilju õigesti pesta?