Gorilla grill: Sandra Sentjurin

Gorilla grill: Sandra Sentjurin

Kadriorus asub pisike ja ainulaadne kondiitriäri: Cakery by Chef Sentjurin, kus valmivad unenäoliselt kaunid ja täistaimsed küpsetised makroonidest pulmatortideni. Sandra Sentjurini teekond kokanduses on olnud kirev ja kõrgelennuline: mitte paljudel pole ette näidata näiteks peakondiitri kogemust Dubaist ja kolme magustoidu-kokaraamatu väljaandmist. 

Suur kogemustepagas peegeldub tema tööski: küpsetiste laitmatu välimus ja viimse detailini läbimõeldud kompositsioon on samahästi kui Cakery visiitkaart. Sandra on samas loonud ka oma desserdirestorani, mille külalised saavad valida menüüst magusate eel- ja pearoogade vahel või hoopis proovida seitsmekäigulist degustatsioonimenüüd. Suvekuudeks jääb desserdiresto küll puhkusele: algav pulmahooaeg tähendab kondiitriärile kibekiiret tööaega.

Sandra rääkis Gorillale, mida taimsete magustoitude väljatöötamisel silmas peab, ja jagas oma meelisretsepti grillilepanekuks.

Mis on hea taimse toidu tegemisel kõige tähtsam ja millisele loomsele toiduainele on kõige keerulisem alternatiivi leida?

Sandra: Taimse toidu tegemisel tuleb minu köögis või minuga töötades järgida ühte põhimõtet: kui lõpptulemus ei ole vähemalt sama hea või parem kui antud retsepti loomne versioon, siis on tegemist ebaõnnestumisega ja tuleb otsast peale alustada. See on ka põhjus, miks mõne toote arendamine aastaid aega võtab, seda enam, et suurem osa minu klientidest ei ole taimetoitlased.

Kõige keerulisem on muidugi muna asendamine delikaatsetes kondiitritoodetes. Munavalge asendamine on võrreldes täismunamassi asendamisega väga lihtne. Kuid panna kokku taimsest toorainest muna, millel oleks siduv, kergitav ja tekstuuri ning tummisust andvad omadused, ei ole ülesanne kergete killast.


Loomulikult ei tähenda grilliõhtu Sandra jaoks vaid soolast suupoolist: kuumadel sütel saab valmistada ka lihtsa, kuid hõrgu magustoidu.

 

Grillitud banaanid laimi ja kookosega 4-le

Vaja läheb:

 • 4 banaani

 • 2 spl sulatatud taimset võid

 • 2 laimi

 • 2 spl kookoshelbeid

 • 1 purk täisrasvast kookospiima

 • Soovi korral suhkrut ja vaniljet

 • Hoia kookospiima üleöö külmkapis.
 • Koori banaanid ja viiluta pikuti pooleks ning määri banaanipooled sulatatud võiga.
 • Aseta banaaniviilud grillile ja küpseta mõlemalt poolt 2 minutit või kuni banaanid on kuldpruunid.
 • Eemalda banaanid grillilt ja pigista peale ühe laimi mahl. 
 • Eemalda kookospiimapurgist paks osa ja pane kaussi. Sega hulka kookoshelbed, riivitud kahe laimi koor ja pigista juurde 1 laimi mahl. Soovi korral lisa magusainet ning vaniljekaunast kraabitud seemneid. 
 • Serveeri!

Jaaniõhtu poenimekiri

Jaaniõhtu poenimekiri

Gorilla grill: Kaido Kivitoa

Gorilla grill: Kaido Kivitoa