Gorilla grill: Geter Gerlein

Gorilla grill: Geter Gerlein

Piccadilly kohvikul Pärnus on tänaseks staaži ette näidata juba väärikad 14 aastat. Kohvikust sai taimetoidukohvik aastal 2011, kui tegutsetud oldi juba seitse aastat. Tollal oli see midagi väga teistsugust: kohviku omanik oli selleks hetkeks olnud juba mõnda aega taimetoitlane ning lihtsalt ei soovinud enam pakkuda oma klientidele midagi, mida enda toidulaual pole.

Kohviku idee on pakkuda klientidele kehaomast ja tervislikku toitu: kohviku tooraine tuleb enamjaolt väiketaludelt ning on ökotoodang, ka kohvi- ning veinivalik on naturaalne ja vegan-sõbralik. Piccadilly visiitkaardiks on Prantsuse stiilis koogid ja trühvlid-šokolaadid. Tänaseks on taimne nii soolane kui magus menüü, millest suure osa moodustavad vegan-sõbralikud road ning maiused. 

Gorilla vestles Piccadilly toitlustusjuhi Geter Gerleiniga, kelle tööajast oluline osa möödubki köögis: nii uusi retsepte katsetades kui ka aeg-ajalt kokkasid asendades.

Mis on hea taimse toidu tegemisel kõige tähtsam ja millisele loomsele toiduainele on kõige keerulisem alternatiivi leida?

Geter: Kõige tähtsam on armastus toidu ja toiduvalmistamise vastu. Taimne toit on nii mitmekülgne ning mida rohkem seda tarbida, seda enam hakkad taimseid maitseid tunnetama ja märkama. Kindlasti soovitan avada uks ürdimaailma ning avastada, mida kõike on võimalik teha kaunviljadest ja pähklitest: siis lihtsalt ei ole võimalik öelda, et taimetoidust kõhtu täis ei saa!

Kõige keerulisem on olnud asendada piimatoodetest hapukoort, vahukoort ning juustu. Veinikohviku jaoks on juustumaailm väga tähtis, kuid Eestis on taimse juustu valik paraku alles lapsekingades ja me pole siiani leidnud meelepäraseid variante. Vahukoorega on hetkel kaks äärmust: toode kas ei vahustu piisavalt või sisaldab nii palju lisaaineid, et süda ei luba seda kasutada. Hapukoorele alternatiivi leidmine on hetkel aga mu enda isiklik projekt, mida hobikorras koduseinte vahel katsetan. Kuna meie üks hitt-kookidest on kräsupea kook, siis soovin, et ühel hetkel on identne vegan-versioon saadaval.


Geteri kindel suvelemmik on grillitud „juustused" falafelid isevalmistatud ürdiwrapis koos indiapähkli kreemiga.

„Juustused" falafelid ürdiwrapis

 

  • Pane kõik koostisosad blenderisse ja blenderda ühtlaseks massiks. Kui mass jääb liiga vedel või kuiv, lisa kikerhernejahu või õli juurde – oluline, et mass oleks vormitav. 
  • Vormi pallikesed ning veereta neid soola, pipra ja ürtidega maitsestatud riivsaias. Gluteenivaba variandi puhul kasuta saia asemel samamoodi maitsestatud kikerhernejahu.
  • Seejärel aseta pallikesed grillile. Jälgi, et pallikesed resti vahelt tulle ei vajuks! Kui grillrestil on pallikeste jaoks liiga suured vahed, võib segust valmistada ka kotletid.

Falafelide jaoks läheb vaja:

  • 200g pehmet tofut

  • 200g kikerherneid

  • 3 spl kikerhernejahu

  • 100g maitsepärmi

  • 5 spl oliiviõli (minu lemmik on ISUL õli)

  • 2-3 spl suitsupaprikapulbrit  

  • 1 tl valget pipart

  • 5 küüslauguküünt

  • 1 keskmine sibul

  • 1 keskmine tomat

 

Kastme jaoks läheb vaja:

  • Blenderdada kõik koostisosad ühtlaseks kreemiks. Kui segu on liiga paks, siis võib lisada õli või vett, et saavutada soovitud konsistents.
  • 2 peotäit röstitud indiapähkleid

  • 3-4 küüslauguküünt

  • 1-2 spl maitsepärmi

  • soola, pipart, sidrunimahla

  • 4-5 spl oliiviõli (eriti mõnus jällegi ISUL õliga)

 

Ürdiwrapi jaoks läheb vaja:

  • Sega kokku kuivained. Sega kokku märgained. Tee kuivainete keskele auguke, kuhu saad hakata lisama märgaineid. Sõtku omavahel taignaks. Jäta taigen pooleks tunniks kuni tunniks toatemperatuurile kilesse seisma.
  • Jaga saadud taigen ühtlasteks pallikesteks ja rulli taignarulliga lapikuks. Lao taignalehed toidukilega eraldatult üksteise peale ning aseta alusel sügavkülma. Oluline, et pannile jõudes oleksid need läbi külmunud.
  • 700g täistera jahu

  • 200g toasooja vett

  • 1 tl küpsetuspulbrit

  • 2 spl oliiviõli

  • 2 tl soola

  • 3 spl vahemere ürdisegu

 

 

Wrappi tuleb röstida kuival pannil (kas sütel või pliidil). Aseta taignaleht pannile ja rösti 40 sekundit ühelt poolt, siis 20 teiselt poolt ning seejärel veel mõlemalt poolt 20 sekundit. Kui röstida kauem, on oht wrappi kõrvetada nii, et see muutub vormimiseks liiga kõvaks. Oluline on ka wrap võimalikult ruttu pärast röstimist soovitud sisuga täita, sest tainas taheneb ka jahtudes märgatavalt.

Erilti maitsva wrapi saad, kui lisad veel maapähklivõid, värsket soolakurki, frillice salatit, kurki, paprikat, tomatit ja idusid. Sobivad ka grillitud suvikõrvitsaribad, mis maitsestatud vähese soola-pipra ning sidrunimahlaga, grillitud baklažaan või tüümianiga maitsestatud seened.

Te vaid vaadake, kuidas ahvatlevad!

Piccadilly wrapid.jpg

9 ideed toidujääkidega kokkamiseks

9 ideed toidujääkidega kokkamiseks

Jaaniõhtu poenimekiri

Jaaniõhtu poenimekiri