Taimetoidupäev Soome Kaitseväes: globaalne soojenemine läheb kallimaks maksma kui taimetoit

Taimetoidupäev Soome Kaitseväes: globaalne soojenemine läheb kallimaks maksma kui taimetoit

Eelmisel nädalal üllatas Euroopat Soomes vastu võetud otsus Kaitseväe menüümuudatuste kohta.  Nimelt hakatakse Soome Kaitseväes kahel päeval nädalas ühel toidukorral pakkuma ainult taimetoitu, eesmärgiga vähendada Soome ökoloogilist jalajälge ja edendada ajateenijate tervist. Kaitseväe esindaja sõnas, et taimetoidu pakkumine ületab küll varasemat toidueelarvet, kuid pikas perspektiivis läheb globaalne soojenemine kallimaks maksma.

Taimetoit Kaitseväes: poolt ja vastu

Taimetoidu pakkumine suurendab küll Kaitseväe toidueelarvet, kuid pikas perspektiivis läheks globaalne soojenemine veelgi kallimaks maksma.

Taimseid valikuid on Kaitseväe toiduhallides varemgi pakutud, kuid uue korra järgi saavad ajateenijad kaks korda nädalas lihast kohustuslikus korras puhata. Soome Kaitsevägi pakub ajateenijatele igapäevaselt sooja lõuna- ja õhtusööki. Uue plaani järgi saab kahel päeval nädalas olema kas lõuna- või õhtusöök taimne, see tähendab, et soovi korral saab ühe korra päevas siiski liha süüa.

Uudis on tekitanud Soomes ja Euroopas palju kõmu. Soome kaitseministri Jussi Niinistöga ei olnud otsust läbi räägitud ning tema esimesed sõnavõtud olid pigem ründavad. „Selline pealesurutud toitmine paistab olevat ideoloogiline otsus. Nagu öeldakse, sõjavägi marsib oma kõhu peal. Ükski armee ei saa võidelda läätsesupi ja lillkapsakokteilide peal,“ kommenteeris Jussi Niinistö väljaandele Aamulehti.

Yle News küsimusele, miks ministri arvates taimne toit loomsest kehvem on, vastas mees napisõnaliselt: „See on ideoloogilise tagamõttega ajakirjandus.“

Soome president Sauli Niinistö ei ole teinud sellest saladust, et sööb liha vaid korra nädalas.

Vaatamata kaitseministri negatiivsele vastukajale võttis Soome president Sauli Niinistö uudise rahulikult vastu. Kaitseministri agressiivset sõnavõttu kommenteeris president naerdes: „Täna hommikusöögi ajal taipasin, et kogu sellest taimetoidust saadud energiat ei jõua ma küll ära kulutada.“ President Sauli Niinistö ei ole teinud sellest saladust, et sööb liha vaid korra nädalas. 

Kuidas on olukord Eesti Kaitseväes?

Kaitsevägi on seni taimetoitlastest ajateenijatele võimaldanud toitlustamise väeosade toitlustuskompleksides, tegeledes iga sellise isiku eelistustega individuaalselt.

Uurisime ka Eesti Kaitseväelt, kas neil on plaanis sarnases formaadis taimetoidupäevi hakata läbi viima. Kaitseväe nimel andis kommentaari kapten Aivo Vahemets, kelle sõnul Kaitseväel hetkel selliseid plaane ei ole. „Küll aga,“ kinnitas ta, „on ajateenijate toitumiskorralduses mõningad variatsioonivõimalused.“

Keerulisem on taimetoitlaste toitlustamine välilaagrites, kus on kasutusel toidupakid, mis osaliselt sisaldavad liha.

Kaitseväe kodulehel on toitumiskorraldus järgmiselt lahti seletatud: „Kindlasti ei sunnita Kaitseväes kedagi sööma (nt liha või midagi muud) vastu tahtmist. Kaitsevägi on seni taimetoitlastest (k.a veganid) ajateenijatele võimaldanud toitlustamise väeosade toitlustuskompleksides, tegeledes iga sellise isiku ja tema eelistustega individuaalselt ning noormehed on seda väga positiivselt hinnanud. Natukene keerulisem on toitlustamine välilaagrites, kus on kasutusel toidupakid, mis osaliselt sisaldavad liha (nt konservid).“

Igapäevases menüüs liha osakaalu vähendamine aitab kaasa iga inimese üleüldisele tervisele ja enesetundele. Lihatoitude asendamine taimsete valkudega, nagu näiteks ubade, kikerherneste, läätsede ja tofuga, mõjub hästi südame ja veresoonte tervisele ning reguleerib keha keemilist koostist. Loe lähemalt: Mis juhtub kehaga, kui lõpetada liha söömine? 

Soome Kaitseväe otsus ajateenijatel hulgas liha tarbimist vähendada on kiiduväärt ning toob kindlasti positiivseid muutusi nii ajateenijate tervise kui riigi keskkonnasäästlikkuse koha pealt. Kuigi Eestis ei ole lähiaastatel oodata kogu Kaitseväge hõlmavat menüümuudatust, siis tasub nii praegustel kui tulevastel ajateenijatel meeles pidada, et taimetoitlus ja veganlus on Eesti Kaitseväeski võimalik ning lausa soositud. 

Pilt: Pakorn worasang/Shutterstock.com

Virtuaalsed loomaaiad seavad uusi trende

Virtuaalsed loomaaiad seavad uusi trende

Seened ehk metsas leiduv supertoit

Seened ehk metsas leiduv supertoit