Arvustus: Kuidas kasvatada kuulikindlaid lapsi?

Arvustus: Kuidas kasvatada kuulikindlaid lapsi?

Kuulsin ühe perearsti seisukohta, et tänapäeval on normaalne, kui laps on iga mõne nädala tagant haige. Olin hämmingus arsti niisuguse arvamuse üle. Selline suhtumine paneb vanemaid leppima lapse korduvate haigestumistega ega ärgita neid otsima võimalusi olukorra parandamiseks.

Ameerika perearst dr. Joel Fuhrman näeb lapse korduvas või kroonilises haiguses immuunsusprobleemi, mis suure tõenäosusega tuleneb valest toiduvalikust. Fuhrman on maailmas tuntud selle poolest, et õpetab peredele, kuidas terveneda suurepärase toitumisega. Hiljuti ilmus ka eesti keeles tema raamat „Kuulikindlad lapsed – tagage oma lapsele haigusteta elu“. Fuhrman tõestab, et lapseea toitumisest saavad alguse tõsised, elukvaliteeti mõjutavad haigused. Rämpstoit võib tunduda odav, ent aastate pärast maksame selle eest kõrget hinda. Oma raamatus kritiseerib ta küll ameerika laste ebaõiget toitumist, kuid ega Eestiski olukord parem ole. 

Tervise Arengu Instituudi hiljutisest uuringust selgus, et iga neljas 1. klassi laps Eestis on ülekaaluline või rasvunud. Kust tulevad sellised lapsed? Väike laps ei saa ju minna ise poodi kommi või kartulikrõpsu ostma, kui vanem talle selleks raha ei anna. Viimastel aastatel on ainuüksi Tallinnas igal aastal juurde tulnud 40-50 uut 1. tüüpi diabeedi diagnoosiga last. Üha sagedamini haigestuvad krooniliselt juba lasteaialapsed. Meie arstid ütlevad, et kui lapsel tekib diabeet, peab ta ravimeid tarvitama elu lõpuni. Ometi ravib Joel Fuhrman nii diabeeti kui ka teisi kroonilisi haigusi õige toitumisega. Tema soovitusi järgides paranevad lapsed astmast, allergiatest, seedehäiretest, ekseemist ja muudest nahahaigustest, aktiivsus- ja tähelepanuhäirest jne. Isegi pidevad kõrvapõletikud saab ta õige toitumisega ravitud. 

Pole ju võimalik panna laps üksi tervislikult toituma, kui ülejäänud pere rämpstoitu edasi sööb.

Joel Fuhrmani vastuvõtule jõuavadki just need murelikud vanemad, kes on hädas oma lapse korduvate haigestumistega. Nad on kuulnud tema edust laste tervise tagasisaamisel. Sageli on vanematel ette näidata suur hulk retseptiravimeid, mis viimase aasta jooksul nende lapsele välja on kirjutatud. Doktor Fuhrmani soovitusi järgima hakates on peaaegu kõik krooniliselt haiged lapsed tervenenud ja seda ainuüksi toitumise muutmisega. 

Kui vanemad oma krooniliselt haige lapsega doktori poole pöörduvad, nõuab too, et vastuvõtule tuleks kogu pere – ema, isa ja õed-vennad. Pole ju võimalik panna laps üksi tervislikult toituma, kui ülejäänud pere rämpstoitu edasi sööb. Vanemad ei anna oma järeltulijatele meelega immuunsüsteemi kahjustavaid toite, nad lihtsalt ei ole tervislikest valikutest teadlikud. 

Ma näen sageli, kuidas vanemad ostavad juba päris pisikesele sülelapsele kommi või muid maiustusi. Olen isegi kuulnud, kuidas magusariiuli ees seisev ema küsib väikese lapse käest, millist kommi too tahab. Kõik tavamaiustused sisaldavad suures koguses valget suhkrut, mille kahjulikust mõjust organismile on kirjutatud terveid raamatuid. Hambad ei ole ainsad, mida suhkur lõhub. Mõnede teadlaste arvates on valge suhkur inimese kehale põhimõtteliselt mürk.

Friikartulid liigitab dr Fuhrman kõige hullemate transrasvu täis kiirtoitude hulka.

Ka soolaseks toiduks pakutakse lastele sageli kahjulikke valikuid. Eestiski on paljudes söögikohtades lastepraeks friikartulid viineritega. Friikartulid liigitab dr Fuhrman kõige hullemate transrasvu täis kiirtoitude hulka. Ohtlikke transrasvu on täis ka kartulikrõpsud, küpsised ja koogikesed. Kui toitu praetakse või küpsetatakse kuni pruunistumiseni, siis tekivad lisaks muudele kahjulikele ainetele akrüülamiidid, mis põhjustavad geenimutatsioone. Katseloomadel on selle tagajärjel esinenud erinevat liiki vähke. 

Piimast ja lihast koosnev toitumine on tänapäeval lisaks muudele haigustele kaasa toonud südameinfarkti ja vähi epideemia.

Milline on siis dr. Fuhrmani poolt soovitatud toit, mis lapsed terveks teeb? Puuviljad, marjad, köögiviljad, rohelised salatid, pähklid, seemned, oad, läätsed, herned. Ühesõnaga – kõik taimne kraam. Ta väidab, et piimast ja lihast koosnev toitumine on tänapäeval lisaks muudele haigustele kaasa toonud südameinfarkti ja vähi epideemia. Kõige ohtlikumate toitude alla liigitab ta või, juustu, kartulikrõpsud, friikartulid, sõõrikud ja muud transrasvu sisaldavad maiustused, vorstid, hot dog´id, marineeritud, suitsutatud ja grillitud liha. Ükski nendest toitudest ei sisalda ülikasulikke fütokemikaale, mis annavad tugeva kaitse haiguste vastu. Fütokemikaalid on teadlaste poolt viimastel aastatel avastatud mikrotoitained, mida leidub ainult taimsetes toitudes. Need tugevdavad immuunsüsteemi ning puhastavad meie keha rakke mürkidest ja kantserogeenidest. 

Inimestel tekib sageli küsimus, et kui ma liha ei söö, kust saan siis valku. Fuhrman ütleb, et liiga vähe valku tarbida on praktiliselt võimatu, kuna seda leidub pea kõikides toitudes. Ja fakt on see, et paljud köögiviljad sisaldavad ühe kalori kohta rohkem valku kui liha. Pealegi käib loomne valk alati käsikäes ohtlike küllastunud rasvade ja kahjuliku kolesterooliga. 

kuulikindlad_lapsed_fuhrman.jpg

Ka piimatooteid soovitab Fuhrman tarvitada piiratud koguses või need üldse menüüst välja jätta. Piimatooted on laste kõhuhädade peamiseks põhjuseks. Samuti on need nohu ja kõrvapõletike tekitajad. Piimavalk on süüdi ka toiduallergia väljakujunemisel.

Erinevate uuringute tulemusel on selgunud, et lehmapiima tarvitamise ja lapseeas algava 1. tüüpi diabeedi vahel on tugev seos. Fuhrman väidab kindlalt, et kui hakata varakult lapsele lehmapiima andma, suureneb oht haigestuda lapseea diabeeti.

Piimas sisalduvast kaltsiumist imendub kõigest 32 protsenti, aga hiina kapsas sisalduvast kaltsiumist imendub 54 protsenti.

Lehmapiim on mõeldud vasikate kiireks kasvuks, inimlapsed on loodud inimese piima peal üles kasvama ja see kasvatab last aeglasemalt. Kui varem arvati, et laste kiire kasv on kasulik, siis praeguseks on teada, et mida kiiremini nad murdeikka jõuavad, seda kiiremini nad vananevad ning seda suurem on risk hilisemas elus vähki haigestuda. 

Ka kaltsiumi puudujäägi tekkimine ei ole võimalik, kui süüa rohkelt taimset, looduslikku toitu. Kõige efektiivsemalt imendub kaltsium just köögiviljadest. Näiteks piimas sisalduvast kaltsiumist imendub kõigest 32 protsenti, aga hiina kapsas sisalduvast kaltsiumist imendub 54 protsenti. Lisaks viib rohke loomse valgu ja soola tarbimine kehast uriiniga kaltsiumi välja, mistõttu selle vajadus suureneb. Taimse toiduga jääb enamus kaltsiumist kehasse ning puudujääki ei saa tekkida. 

Isegi siis, kui vanemad on teadlikud tervisliku toitumise vajalikkusest, on neil sageli keeruline panna laps neid toite ka sööma. Fuhrmanil on konkreetsed juhtnöörid, kuidas teie laps hakkab tervislikke toite lausa armastama. Tema kõige tähtsam reegel on: lubage oma koju ainult tervislikku toitu. Lapsed ei näljuta ennast surnuks, nad söövad seda, mis on parajasti saadaval.  Tema enda neli last on loodusliku taimse toitumise musternäidised, tänu millele nad kõik on tugevad ja terved. 

Kord, kui Fuhrmani üks tütardest oli seitsmeaastane, läks isa talle spordiklubi suvelaagrisse järele. Tütar märkas, et kõik teised lapsed sõid rämpstoitu, mida vanemad olid neile kaasa pannud. Ta küsis isalt: „Kas nende vanemad ei armasta oma lapsi?“ Fuhrman selgitas tütrele, et muidugi armastavad, aga nad lihtsalt ei tea, et see, mida nad oma lastele pakuvad, avaldab tulevikus nende tervisele nii halba mõju. Sarnastest vestlustest oma lastega sündiski dr. Fuhrmanil plaan kirjutada raamat, mis aitaks inimestel teada saada, kuidas tagada oma lastele haigusteta elu. On ääretult tore, et nüüd on ka meie arstidel ja lapsevanematel võimalus dr. Fuhrmani õpetustega tutvuda. 

Arvustuse autor on Tiia Selli, lastekirjanik ja tervisehuviline
Artikkel ilmus Virumaa Teatajas

Loe lisa dr Joel Fuhrmani raamatust “Kuulikindlad lapsed – tagage oma lapsele haigusteta elu”

Tervisliku taimetoiduga südamehaiguste vastu

Tervisliku taimetoiduga südamehaiguste vastu

Toiduraiskamine on probleem keskkonnale ja ühiskonnale

Toiduraiskamine on probleem keskkonnale ja ühiskonnale